HAARLEM - De Philharmonie in Haarlem krijgt het monumentale schilderij Violoncelliste van Ger Lataster langdurig bruikleen van de Bleeker Galerie uit Heemstede.
Afgelopen dinsdag 23 december signeerde Lataster dit werk dat een prominente plek krijgt in de grote foyer van de Philharmonie.

In 1985 startte Ger Lataster een omvangrijke serie schilderijen geïnspireerd door de Heemsteedse celliste Ingrid Snitker. De cyclus die naast schilderijen ook tientallen tekeningen omvat is in de afgelopen jaren te zien geweest in vele musea en galeries in binnen- en buitenland. Reden voor de schenking is natuurlijk het onderwerp van het schilderij dat uitstekend past in de door Frits van Dongen ontworpen foyer in de Philharmonie

De bijna 90-jarige Ger Latatster is de grand old man uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Hij is in de jaren ’50 en ‘60 beroemd geworden door zijn abstract expressionistische manier van schilderen. Zijn plafondschildering voor het Mauritshuis in 1987 Icarus Atlanticus behoort tot één van zijn bekendste werken. In zijn werken waar de cello’s een prominente rol hebben, zoals Violoncelliste gaan de instrumenten een bijna lichamelijke verbinding aan met haar bespelers.